HUS FÖR HAITI

Nu är alla hus packat ner i kartonger för transport ut till Järna! Jag har pratat med Plan Sverige – här är länken: http://plansverige.org/nyheter/nu-borjar-ateruppbyggnaden-i-haiti. De har en mycket pedagogisk samarbete med barn och skolor som vill hjälpa andra och är mycket imponerade med elevernas hus!….och de kommer gärna ut till skolan för att prata med eleverna och berättar om deras arbete och hur pengarna används. Här kan ni läsa lite…tagit från deras hemsida om vad de har arbetat med i Haiti under den senaste månad:

Det är nu över två månader sedan Haiti skakades av den förödande jordbävning som uppskattningsvis dödade 230 000 och gjorde 1,9 miljoner människor hemlösa. Efter massiva hjälpinsatser börjar man nu diskutera landets återuppbyggnad, där Plans fokus ligger på utbildning och skydd av barn.

Andra övergripande insatser görs inom hälsa, försörjning, psykosocialt stöd och riskreducering.

Detta har Plan åstadkommit på plats sedan den förra uppdateringen:

Utbildning
Enligt en undersökning som Plan har gjort bland 1000 barn och unga i Haiti har de en högsta önskan just nu: att få gå i skolan igen. Att få barn tillbaka i skolan så snart som möjligt är viktigt för att de ska kunna återgå till en så normal vardag som möjligt.

Plans arbete med att få igång nya skolor i Jacmel och Croix-des-Bouqets fortskrider men det kommer att bli svårt att slutföra detta till den urpsrungliga deadline sista mars.

Skydd av barn
För att skydda barn har Plan sedan tidigare satt upp fyra ”barnvänliga områden” i tältlägren samt startat en informationskampanj som förhindrar trafficking. Plan skapar nu ett femte barnvänligt område i ett av tältlägren i Croix-des-Bouquets.

Lek och stöd till traumatiserade och utsatta barn
En utvärdering som nyligen utfördes i Croix-des-Bouquets visar att barnen vaknar mellan 4 till 6 gånger per natt till följd av mardrömmar efter jordbävningen.

Utbildad Planpersonal leder tillsammans med volontärer lek- och stödgrupper – helt enkelt känslomässig första hjälpen för barnen. Här får barn och unga möjlighet att leka och ta del av aktiviteter som utgör en välkommen paus från verkligheten runtomkring dem.

Barns deltagande
En stor del av Plans arbete handlar om barns deltagande vilket också är en rättighet enligt Barnkonventionen. I enlighet med detta har Plan samrått med barn och unga i Haiti för att försäkra sig om att deras åsikter ingår i skade- och behovsbedömningen inför landets återuppbyggnad. Man har bland annat anordnat 12 fokusgrupper med 45 flickor och pojkar i olika ålderspann. Totalt ingick 1080 barn och unga i dessa grupper där de har diskuterat vad de anser vara viktigast i återuppbyggnadsprocessen.

Lön-för-jobb
Plan genomför också ett arbetsprojekt kallat ”lön-för-jobb” där människor får lön för att delta i röjnings- och återuppbyggnadsarbetet efter jordbävningen. Arbetet sker i tre olika områden i Jacmel och i 17 områden i Croix-des-Bouquets (CdB).

I Jacmel har man sedan den 2 mars fokuserat tre arbetsuppgifter som sysselsätter drygt 200 personer:
•    Rensa upp bland bråte och förbereda plats för temporära klassrum på tre olika skolor.
•   Ta hand om en ravin som hotar en skola i Plans regi
•   Förbereda köksträdgårdar för odling

I CdB började aktiviteterna den 1 mars. Fyra huvudsakliga arbetsuppgifter kommer att sysselsätta omkring 420 personer:
•    Rensa upp bråte från gatorna i CdB
•    Rensa avloppskanaler
•    Reparera mindre gator
•    Rensa bråte från en fotbollsplan så att de unga åter kan leka/spela fotboll

Annonser
Explore posts in the same categories: Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: